(skrivet ‘live’ under sessionen, så det kan förekomma missuppfattningar, stavfel eller repetitioner)

VMworld har i år fler än 23 000 deltagare, vilket är nytt rekord. Det första VMworld i San Diego hade 1 200 deltagare. Ganska imponerande för ett företag som på den tiden “enbart” sysslade med virtualisering.

VMworld har även i år ett välgörenhetsprogram där deltagarna kan vara med och få VMware att donera till valfritt område. Sök på ‘VMworld Destination Giveback’ för mer information.

VMware fortsätter med sin tydligt fokuserade inriktning på Software Defined Datacenter, Hybrid Cloud samt End User Computing. Tagline för konferensen är “Ready For Any”, samt “One Cloud, Any Application, Any Device”.

Partnerdagen på söndagen berättade bland annat om hur vi partner kan hjälpa våra kunder att bygga hybridmolnlösningar och framförallt utmaningen att få till nätverkskopplingarna mellan den privata (interna) och den publika (cloudleverantören) delen med avseende på svarstider, säkerhet, mobilitet (tänk transparent nätverkskonnektivitet plus möjligheten att flytta servrar/applikationer mellan privat och publikt utan IP-byte eller avbrott). Dessutom måste man kunna övervaka, hantera samt automatisera hela miljön som en entitet, inte olika verktyg beroende på var applikationen befinner sig.

Måndagens General Session gick lite mer på djupet kring årets budskap, och berättade om vad den innebär i praktiken, där kunderna ska kunna köra alla sina applikationer, operativsystem, containers på valfri underliggande plattform. Det ska dessutom gå att säkra, övervaka, hantera och automatisera ifrån ett och samma verktyg.

Vi behöver kunna fortsätta att stödja traditionella applikationer, men även kunna hantera ‘cloud-native apps’ och containers.

Den underliggande infrastrukturen kan man bygga och köra på olika sätt: Bygga ihop själva, köpa ett ‘converged solution’ eller köra med VMwares ‘EVO’-system som installerar sig och skalar ut helt automatiserat.

En representant för DirecTV berättade om hur de använder sin hybridmolnlösning från VMware för att hantera sina stora spikar i efterfrågan, t.ex. vid stora sportevenemang såsom boxningsmatcher och amerikansk fotboll. De har det mesta av sin miljö i en intern miljö, men kan vid sådana evenemang använda kapacitet ifrån publika molntjänster som de kopplar ihop via NSX. De ser att framtiden för dem och deras kunder kommer att gå från hårdvara mot mer flexibilitet och möjligheter med mjukvara, precis som t.ex. Tesla och VMware själva också redan ser.

Bill Fathers pratade mer om hybridmolnlösningar, bl.a. VMwares unika teknik där säkerhetspolicies såsom brandväggsregler följer med en VM när den flyttas fram eller tillbaka mellan privat och publik molnplattform, eller när en applikation skalas ut genom att flera instanser klonas upp automatiserat.

Några nyheter som nämndes var VMware EVO SDDC Manager (f.d EVO Rack), som på samma sätt som EVO Rail hanterar installation, hantering och skalning av EVO-miljöer, fast i detta fall mycket större miljöer. Varje rack kan skala ut till 1000 VM:ar och man kopplar ihop flera rack med ToR-switchar i takt med att miljön växer. Uppdatering av mjukvara och firmware kan göras automatiserat utan avbrott för VM:arna.

vSphere Content Catalog kan nu även distribuera templates m,m. även till publika molntjänster.

Hybrid Networking Services är ännu en nyhet som nu ger kryptering, WAN-acceleration, Direct Connect, VXLAN samt intelligent routing mellan privata och publika molntjänster.

De visade därefter en vMotion av en VM från privat till publikt moln helt utan avbrott, vilket är en gigantisk milstolpe för virtualisering och hybridmolnlösningar. Tekniken är dock ännu inte släppt skarpt, och den kräver att man har rätt sorts nätverkskonnektivitet mellan sina sajter (läs: NSX med VXLAN?). Arbetsnamnet för tekniken är ‘Project Skyscraper’.

En liten parentes, men ändå positiv sak i mina ögon är att demonstrationen av EVO SDDC och Cross-cloud vMotion gjordes av en kvinna, och inte ännu en medelålders man som traditionellt sätt brukar dominera dessa general sessions.

En representant för cloudleverantören Virtustream berättade om sin produkt. De är nu medlem i samma ‘federation’ som VMware och EMC.

VMwares Kit Colbert visade därefter lite om ‘cloud-native apps’ och containers samt hur de kan hanteras i en VMware-miljö. Traditionella verktyg för säkerhet och övervakning (inkl VMwares egna) har tidigare varit väldigt fokuserade på VM:ar som minsta entitet. Detta gör att containers inuti VM:arna inte får den visibilitet eller hantering som de behöver.

Kit visade sedan hur man med hjälp av ‘vSphere Integrated Containers’ kommer att kunna se och hantera containers i sin vanliga vSphere Web Client.

‘Photon OS’ är en liten Linux-baserad OS-image (25 MB) som ska kunna användas för att köra containers i VM:ar. Det mest effektiva är att köra en container per VM istället för flera i en.

‘VMware Photon’ är en ny plattform för att bygga cloud-native apps på. Photon Machine är en ‘microvisor’ baserad på ESX, och Photon Controller sköter det praktiska med hanteringen. Utvecklarna anropar plattformen via API och behöver inte bry sig om den underliggande infrastrukturen. Instanser kan klonas upp blixtsnabbt via ‘instant clone’.

Photon Controller är släppt som Open Source, och resten finns i beta nu. Kolla http://vmware.com/go/cnaguide för mer info.

Vi ser fram emot att få mer teknisk information på morgondagens tekniska general session. Håll ett öga på denna blogg i morgon kring samma tid!